Store motsetninger selv i rike Norge

Norske medier har ofte hevdet at Norge er verdens rikeste land, og det virker kanskje ikke urimelig å tro. I storbyene bugner det av kjøpesentre som vitner om nordmenns enorme kjøpekraft, og de fleste i verden vet at i Nord-Europa er alle rike, i hvert fall sammenlignet med befolkningen i land som Romania og Bulgaria.

 

Oslo er hovedstaden i Norge, og her er det flere boligstrøk der du betaler mye ekstra bare for den eksklusive beliggenheten. Dette gjelder strøk som Bygdøy, Snarøya og Holmenkollen. Det er for det meste det vestlige Oslo som har den rike befolkningen, mens det er verre tilstander i øst. Groruddalen er kjent for å ha store mengder mennesker med innvandrerbakgrunn, og områder som Tveita, Kalbakken og Stovner har store boligblokker der mange deler rom.

 

Grønland er en del av Oslo sentrum og ligger like øst for sentralstasjonen, og det viser seg at selv her kan man se kontrastene mellom fattig og rik. Undersøkelser viser nemlig at omkring 60 % av barna som bor på Grønland, lever i fattigdom, og grunnen til det er blant annet:

 

  • dårlige karakterer på skolen
  • for mange flyktninger som gir dårlig integrering
  • høy andel rusmisbrukere

 

Problemene bør bekjempes

 

Dårlige karakterer på skolen gjør at det er større sjanse for å bli satt på venteliste når man søker om plass på videregående skole, noe som igjen fører til lavere utdanning. Dette gjør at beboerne må ta til takke med lavtlønnede jobber, noe som er alt annet enn gunstig i sentrum av Oslo der boligprisene vanligvis er skyhøye.

 

Dårlig integrering er også et samfunnsproblem, spesielt hvis familiene isolerer seg eller bli isolert og dermed får deltatt lite i norsk kultur og språk. Snakker man ikke norsk, er det meget vanskelig å få seg jobb og delta i noe som helst i samfunnet, og det er vanligvis de fattige som har problemer med å lære seg språket.

 

Rusmisbruk fører ikke noe som helst godt med seg, og det gjelder særlig for innvandrere. Narkotika er som kjent meget kostbart, og når penger sløses bort på narkotika, blir det ingenting til overs til det som faktisk er nødvendig, spesielt når man har barn, som mat og medisiner.

 

Disse problemene er nå identifisert, og det sprøytes inn penger for å sette i gang hjelpende tiltak. Fattigdom har også tendenser til å spre seg, og dette prøver regjeringen å forhindre.