Flere gode barnefilme

Frozen DVDBarnefilmer har alltid vært stor business, henger Norge med i svingene?

Hvor mange Disney filmer har du sett i løpet av ditt liv? Antagelig veldig mange. De fleste av oss er oppvokst med filmer som Snehvit, Askepott og Løvenes Konge. Disney er godt kjent for å hele tide utfordre grensene når det kommer til teknikk og grafisk utrykk. De utvikler stadig ny teknikk som er med å gjøre filmene stadig mer visuelt slående. Animasjonen har utviklet seg veldig fra de første Mikke Mus filmene kom.

Astrid Lindgrens univers?

En av de forfattere som er best kjent for barn i Norge er Astrid Lindgren. Dette er jordnære historier om medmenneskelighet, kjærlighet, styrke og det å våge å være litt annerledes. Gjennom historier om Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberget, dras barna inn i en verden der man lærer hva som er rett og galt, ettersom veldig mye av barnefilmene fra den tiden hadde fokus på moral.

Pippi Langstrømpe har vært spesielt morsomt for jenter ettersom det er en sterk kvinnelig figur som ikke er redd for å utfordre hverken seg selv eller samfunnets både skrevne og uskrevne regler. Ronja Røverdatter utfordrer også det meste, og har en trang til å klare seg selv. Begge to er figurer som har inspirert jenter i flere årtier allerede.

Ivo Caprino

Men Norge har også hatt sine ikoner når det kommer til produksjon av barnefilm, og en av disse er Ivo Caprino. Han laget og utviklet stadig nye metoder for å få bra dukkefilmer. Han jobbet spesielt med filmer basert på norske eventyr, og han samarbeidet mye med Bjarne Sandemose. Noen av hans mest kjente filmer er Flåklypa grand Prix, Karius og Baktus, Reveenka og ikke minst Sjuende far i huset.

Nyere barnefilmer

Det produseres stadig flere spillefilmer for barn i Norge. For de mindre barna er noen av de mest populære spillefilmene for tiden, filmene om Karsten og Petra. Historiene er skrevet av Tor Åge Bringsværd og illustrert av Anne G. Holt. Det er enkle historier om vennskap og om ting man opplever når man er barn. For eksempel det å havne på sykehuset første gang, eller begynne i ny barnehage.

Filmene om Karsten og Petra er regissert av Arne Lindtner Næss og i rollene finner du Thorbjørn Harr, Janne Formoe, Hilde Louise Asbjørnsen, Hilde Lyran for å nevne noen.  Filmene er engasjerende for barn, ettersom de lett kan kjenne seg igjen i problematikken som presenteres i filmen.

Sabeltann og Operasjon Arktis

En av filmene som har gjort det veldig bra på det norske og internasjonale markedet er Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama. Kaptein Sabeltann sin figur har underholdt på det norske markedet i 20 år, men dette er spillefilmen som det har blitt satset stort på og som også har blitt godt mottatt internasjonalt.

Operasjon Arktis er en ny film som kom ut Vinteren 2014 og handler om tre barn som klarer å forville seg ut på Halvmåne øya på Svalbard og slåss for å overleve.