Modning og veien mot selvstendighet er individuell

Barnslig oppførsel er naturlig for barn, men voksne som beskyldes for barnslig oppførsel tar vanligvis ikke dette som en kompliment. Voksne forventes å være modne og bør vite bedre, og barns modningsprosess er helt individuell. Foreldre som kjenner barnet sitt godt vet hvor det ligger i prosessen mot å bli voksen, men noen glemmer kanskje at det fortsatt må være lov å få være et barn.

barnMan bør tidlig lære et barn at handlinger får konsekvenser, og slike erfaringer gjør at barnet vil skjønne forskjell på straff og belønninger. Det å gi barnet forskjellige oppgaver i huset kan føre til at barnet lærer seg ansvar raskere, noe som vil komme godt med når det en gang skal flytte for seg selv. De fleste barn begynner på skolen i 6-årsalderen, og da er det viktig at foreldrene lærer barna respekt for lærerne. Disiplin etterlyses på mange skoler, og mangel på disiplin kan ofte være et resultat av dårlig oppdragelse i hjemmet.

Det er selvfølgelig helt andre forventninger til en klasse bestående av seksåringer og en klasse på universitetet, nettopp fordi seksåringer fortsatt er barn og enda ikke har evnen til å konsentrere seg så lenge av gangen. Mer om barnas selvfølelse her i NRK.

 

Barn trenger ulike former for støtte på sin vei mot voksenlivet

Det er typisk for tenåringer å være opprørske og kreve mer frihet, men foreldre bør fortsatt være faste, siden de fremdeles har ansvaret. Det er smart å gi en gutt eller jente i tenårene litt friere tøyler og se hvordan de takler det ansvaret. En tenåring som kommer hjem til avtalt tid hver gang viser tegn på ansvarlighet, og da kan foreldrene følge opp med gi ungdommen litt mer frihet neste gang.

Dersom foreldrene skal reise bort og tenåringen får være alene hjemme, kan det settes visse regler. Dersom disse følges, og barnet ikke av opprørskhet ber masse venner på fest i huset er det et veldig positivt tegn. Et barn som er flink til å spare og behandle penger med respekt er også et godt tegn, og kan danne grunnlaget for et sunt forhold til sparing og pengebruk senere i livet.