Populære trampoliner

Det er ingen tvil om at trampoliner er og blir populære for barna, men stadig flere voksne finner gleden ved å bruke trampolinene. 

Våren og sommeren er selvfølgelig høysesonger for trampolinene som brukes ut, men innendørs kan trampoliner brukes når som helst. Har du trampoline i hagen er det garantert at din hage er den mest populære i nabolaget

Treningseffekt

Å hoppe på trampoline er ikke bare morro, det har også en god treningseffekt for små og store! Ved å gjøre øvelser og hoppe på trampolinen kan du trene spenst, balanse, kondisjon, styrke og koordinasjon. Ifølge Tessa Sørensen som har skrevet boken Tren Smart, kan det også forebygge og minske risikoen for beinskjørhet og skader i forbindelse med beinskjørhet. Du får brukt muskler du ikke visste du hadde.

Unngå skader

Dessverre er trampoliner ikke bare et populært leketøy, det kan også oppstå skader der, akkurat som det kan med andre store lekeaparater. Dette gjelder spesielt om voksne og barn hopper i sammen ifølge analyser gjort i Dundee i Skottland i 2010. Analysen gikk gjennom 50 skadetilfeller på akuttmottaket i Dundee og det viste seg at 80% av skadene oppsto når flere hoppet samtidig. Dette gjelder spesielt om de som hopper har ulik vekt, dette fører til at den som veier minst har fem ganger større sjanse for å skade seg enn de andre på trampolinen.

Har du en trampoline som står usikret i hagen, kan ett kraftig vindkast være nok til å sende den høyt opp i lufta.

Senest mandag denne uka fløy en trampoline av gårde da uværet traff Bergen. Den ble løftet tre meter over en mur før den ble kastet fem meter lenger bort og skadet til sammen seks biler. Tre av bilene fikk knuste rutene, mens tre fikk lakkskader.
Pressetalsmann Roald Stigum i forsikringsselskapet Tryg forteller at selskapet nå behandler opp mot 100 trampolineskader i året, og det er ikke bare biler som skades:

Glassdører, gjerder, tak, garasjer, eget hus eller naboens kan også påføres betydelige skader.

 

Den store frykten er likevel at mennesker skal bli skadet av trampoliner i fri flukt.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har utarbeidet sikkerhetstips som kan gjøre ditt kjøp og din bruk av trampolinen så trygt som overhode mulig. Mange tenker for eksempel ikke på at det bør være god plass rundt trampolinen og den bør plasseres på et plant underlag, gjerne med støtdempende effekt. Når du har kjøpt trampolinen og skal montere den er det viktig at du følger bruksanvisningen nøye, og er du i tvil kontakter du forhandler. For at det skal være sikrest mulig er det bra å ha et nett og en kantpute som festes forsvarlig. Husk at barn ikke skal på trampolinen uten tilsyn.

Firmaet Trampoline spesialisten har også utarbeidet en liste for hvordan man kan hoppe trygt.

  • Gå alltid gjennom sikkerhetsreglene med barna og fest dem på trampolinen slik at barna alltid har dem tilgjengelig.
  • Start forsiktig og vent med avanserte hopp til du har fått trent opp teknikk, balanse og kontroll på hoppet.
  • Grunnregelen er at bare en hopper om gangen. Bare unntaksvis kan to hoppe, men da må de ha omtrent samme vekt og øvelse slik at de har kontroll på hoppene sine. Flere enn to må aldri hoppe sammen på trampolinen.
  • Delta på trampolinekurs om det finnes i ditt nærområde! Du skal helst ikke øve på salto og baklengs salto uten profesjonell trener.
  • Husk å ha oppe sikkernett, spesielt hvis det er barn under 6 år som skal benytte seg av trampolinen.