Vi er heldige som bor i verdens rikeste land. Det er trygt, det er stabilt, det er ikke mangel på noe og velferdssystemet passer på at alle har tak over hodet.
Likevel kan mange - og da spesielt familier med småbarn i hus - føle at økonomien ikke strekker til. Selv når inntekten ligger rundt gjennomsnittet, gjenstår ikke mye etter man har betalt forsikringer, huslån, bensin, barnehageplasser og kredittkort. For mange føles situasjonen håpløs, men alt som trengs er litt kreativitet med økonomien som gjenstår: og det er ikke bare smart, men også både gøy og enkelt.
For å komme i gang med å strekke økonomien lenger og spare mer, må man sette seg ned og bli enige. Det viktigste er at alle i husholdningen er med på endringene som skal skje. Barn er aldri for små til å være med på dette, så gjerne la dem delta: husk at dere legger en god grunnmur dersom de lærer om sparing tidlig.
Gjenbruk
Noe man kan spare massevis av penger på årlig, er å kjøpe brukt. Både til barn og voksne, og huset selv. Man kan finne gode kupp på klær, interiør, leker og alt annet utstyr man trenger. Enten det er ski på vinteren eller svømmebasseng til hagen på sommeren, ny sofa eller julegaver - det meste finnes på kjøp-og-salg sider, Finn eller bruktbutikker. Det er absolutt ingen skam å bruke brukt, i tillegg til at det er bra for miljøet.
Husk at dette punktet går begge veier: gjerne finn alt dere ikke bruker selv i huset, og legg ut for salg - gjerne la barna motta pengene de får for leker som blir lagt ut, og la dem spare til noe dem ønsker seg.
Vær bevisst på matvalgene
Ved å benytte seg av smarte innkjøp, kan man spare hundrevis hver uke. Enten man velger å gå gjennom produkter som er i ferd med å gå ut på dato daglig, eller forbeholder seg til å kun gjøre innkjøp ukentlig for å ikke bli fristet til mer-kjøp, må man sette opp en liste. Det finnes utallige steder man kan hente inn inspirasjon på smakfull og billig mat, samt flere inspirerende historier om andre familier som har stålkontroll på innkjøpene sine. Her er et eksempel.
Forbedre strømregningen
Selv om det er kaldt på vinterstid over hele landet, kan man med fordel senke innetemperaturen litt. Mange husholdninger i Norge har innetemperaturer på over 20 grader, mens man absolutt kan la det ligge på 19-20 grader, og heller strikke noen fargerike ullsokker til hvert familiemedlem: man skal jo ikke fryse selv om man kutter ned på strømregningen.
Det er også en fordel å bytte ut lyspærer med sparepærer og dusjen med sparedusj: og det beste av alt er at dagens sparedusjer er omtrent like effektive som en vanlig dusj, men utgjør en stor forskjell på utgiftene dine.
Det er altså så enkelt som tre steg for å stramme inn på budsjettet, og det viktigste er at hele husholdningen følger opp på punktene dere syns fungerer best for deres familie. Sett opp lister, og gjør det moro å krysse av mål på planen, slik at alle blir motivert.